Het gros van de investeringen komt van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. “Na 2020 en de coronabeperkingen waren de VS vorig jaar opnieuw sterk aanwezig. Maar er is ook een duidelijke toename van investeringen uit het VK. Veel Britse ondernemingen willen vaste voet krijgen op het continent om de administratieve Brexit-beperkingen te omzeilen”, aldus Jan Jambon, die verwijst naar de akkoorden die Vlaanderen destijds met het VK heeft gemaakt na de Brexit. “Dankzij die akkoorden hebben we een rampscenario vermeden.”
Goede perspectieven arbeidsmarkt
In een verhitte arbeidsmarkt wordt het geen sinecure om die 6.000 extra jobs in te vullen, maar Jan Jambon heeft vertrouwen in de initiatieven die de Vlaamse Regering heeft genomen. “Bedrijven zoals Atlas Copco investeren in Vlaanderen omdat onze arbeidsmarkt nog steeds goede perspectieven biedt.”
Vlaanderen is ‘innovation leader’
De buitenlandse investeringen bevinden zich vooral in de sectoren van de verkoop, marketing en logistiek, maar er is een opvallende toename van investeringen in onderzoek en ontwikkeling. “Een goede evolutie”, zegt Jambon. “Vlaanderen zit al een tijdje boven de drie procent van het bbp wat betreft investeringen in onderzoek en ontwikkeling. We worden door de EU niet voor niets bestempeld als ‘innovation leader’.