U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Extra sociale toeslag
“Het pakket maatregelen die de Vlaamse Regering neemt, is sociaal en gericht. De centen gaan naar die mensen die onze steun nú nodig hebben”, aldus Jan Jambon. Zo wordt het Groeipakket – de vroegere kinderbijslag, opnieuw geïndexeerd aan twee procent en wordt de sociale toeslag verhoogd, met een extra bonus van 100 euro, ook voor volgend jaar. De doelgroep die recht heeft op die sociale toeslag wordt ook uitgebreid. Er komt een uitgebreider verbod op afsluitingen van het energienet en de regering trekt geld uit om kwetsbare gezinnen van een minimale levering van aardgas en elektriciteit te voorzien. Naast extra begeleidingsmaatregelen haalt de regering ook de Vlaamse energieheffing uit de energiefactuur.
Uitgebreide jobbonus en steun voor bedrijven
De Vlaamse Regering zal ook elk jaar 100 miljoen euro extra investeren in de kinderopvang. Ook de jobbonus wordt uitgebreid. Er komt in november 100 euro netto bij en volgend jaar zullen ook meer mensen recht hebben op de bonus. De indexering van de huurprijzen wordt bevroren voor huizen die onvoldoende energiezuinig zijn. Vlaanderen voorziet vanuit het Europese steunkader ook 250 miljoen euro om bedrijven in moeilijkheden te ondersteunen. De regering maakt daarbovenop 1 miljard euro vrij voor leningen en waarborgen. Ten slotte krijgen ook de lokale besturen financiële ondersteuning om de energiecrisis het hoofd te bieden.
Nederig en trots
Jan Jambon stond naar eigen zeggen ‘nederig’ en ‘trots’ voor het Vlaamse halfrond. Nederig, omdat de voorbije dagen geen fraai spektakel brachten. “Daar moeten we lessen uit trekken”, zei hij. Maar de minister-president is vooral trots dat zijn ploeg een ongelofelijk sterk pakket maatregelen heeft kunnen beslissen ten voordele van onze gezinnen en bedrijven. Tegelijkertijd blijft de regering ook op koers voor een gezonde begroting in 2027.
Verdomde plicht om mensen te helpen
“Deze onvoorspelbare wereld, waar de ene crisis de andere opvolgt, maakt de mensen zeer ongerust. Men verwacht van ons, politieke leiders, antwoorden. Dat is inderdaad onze verdomde plicht. Ondanks het feit dat Vlaanderen niet de financiële slagkracht heeft om de stijgende energiefactuur voor onze gezinnen en bedrijven volledig te dragen, ontslaat ons dat niet van de plicht om de meest kwetsbaren te helpen en onze gezinnen en ondernemers te ondersteunen waar mogelijk”, zei Jan Jambon.
Vasthouden aan gezonde begroting
“Er zijn niet zoveel opties om middelen vrij te maken tijdens een crisis. Je kan snoeien in de uitgaven, maar willen we echt gaan besparen op onze schoolklassen, op uitkeringen voor mensen met een beperking, op zorg voor onze ouderen? Neen. We kunnen ook de belastingen verhogen, maar daar zit niemand op te wachten in een land met zowat de hoogste belastingdruk. Het enige wat ons rest is een tijdelijk tekort op onze begroting toe te laten. Toch blijven we rigoureus vasthouden aan een traject naar een begroting in evenwicht. Want deze crisis los je niet op door geld bij te drukken, wel door de inflatie tegen te gaan. Het is een onpopulair verhaal, maar wij zijn het als verantwoorde politici verplicht te brengen.”