FTI wordt geen overheidsbedrijf. “We hebben bewust gekozen voor een minderheidspositie in het nieuwe bedrijf. FTI moet namelijk een wendbare, onafhankelijke startup worden, met een team dat met open geest en met iedereen innovaties kan opzetten. Innovaties waarmee we straks hopelijk de wereld verbazen”, aldus Jambon. De Vlaamse Regering investeert weliswaar 1 miljoen euro in de startup, maar ook zeven privébedrijven stappen mee in het project, telkens voor 500 miljoen euro. Het gaat over Brussels Airport, KBC, COI, Cronos Groep, Cegeka, Proximus en Telenet.
Beweging op gang brengen
Samen met de tweejaarlijkse festivalweek (15 tot 24 maart 2024), de ‘Open Technologie & Innovatie Dag’ (16 maart 2024) en de bouw van de Entertainment Campus rond De Schorre in Boom, past de oprichting van de FTI-vennootschap in het brede project “Flanders Technology & Innovation” (FTI) van de Vlaamse Regering. Doel van dit project: een beweging op gang brengen rond technologie en innovatie als hefboom om problemen op te lossen, maatschappelijke verzuring tegen te gaan en vooruitgangsgeloof te stimuleren.
Gezondheid, energie en entertainment
FTI zal initieel focussen op drie concrete domeinen: gezondheid, energie en entertainment. Zo wil het bedrijf mensen stimuleren om met hun gegevens aan de slag te gaan om aan hun eigen gezondheid te werken, om zo meer in te zetten op preventieve zorg. Een tweede project draait rond energie: hoe kunnen mensen minder en efficiënter energie verbruiken en meer controle over hun factuur krijgen? Ten derde zal FTI bouwen aan een entertainmenthub waarin startups en gevestigde bedrijven nieuwe toepassingen ontwikkelen.
Stenen durven verleggen
“FTI moet opnieuw stenen kunnen en durven verleggen, zoals het initiële Flanders Technology van de jaren 80. Ik wil de lat hoog leggen: Vlaanderen moet een modelnatie zijn in hoe we technologie gebruiken om het leven effectief beter en mooier te maken. Ik ben er alvast van overtuigd dat de nieuwe technologische mogelijkheden ons juist gaan helpen om de complexe wereld beter onder controle te krijgen.”
Plus est en nous
“In mijn eerste Septemberverklaring riep ik op tot meer ‘plus est en nous’. Wel, daar is het nu echt de tijd voor”, besluit Jan Jambon.