Gelijklopende belangen
In de plaats van centrale loonakkoorden wil de N-VA loonoverleg op het niveau van de sectoren en de bedrijven. “Geef de sociale partners in de bedrijven en de sectoren de autonomie om zelf te beslissen over een bevriezing of opslag van de lonen”, zegt Jambon, die meent dat werknemers en werkgevers gelijklopende belangen hebben.
Waalse inhaalbeweging
Gedecentraliseerde loonakkoorden vertrekken niet van een centraal afgesproken loonmarge of van een automatische indexering, maar vanop de werkvloer. Via all-inakkoorden per bedrijf of sector onderhandelen werkgevers en werknemers de compensatie voor de inflatie en de reële marge voor loonsverhogingen. “Alleen zo kan Wallonië aan een inhaalbeweging beginnen”, meent Jambon.
Beleid op maat
Decentralisering van het loonoverleg past in de confederale paradigmashift die de N-VA voorstaat. Alleen in een confederaal België krijgen Vlaanderen en Wallonië de garantie op een beleid op maat. “Geen geneuzel in de marge, maar ambitie. Verder gaan op het pad van de moedige hervormingen, want die zijn nodig om uit de Belgische middelmaat te geraken”, besluit Jan Jambon.