Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, zijn verregaande maatregelen nodig. “Met dat doel voor ogen hebben wetenschappers een hele reeks maatregelen voorgesteld en die hebben we gevolgd. Dat lijkt me ook zo te horen”, vindt Jan Jambon.
Lessen opgeschort, scholen open
Scholen schorten de lessen op, maar voorzien kinderopvang voor gezinnen zonder opvangoplossingen. Jambon wijst erop dat bijvoorbeeld personeel in gezondheidszorg niet thuis gehouden mag worden omdat ze op hun kinderen moeten letten. Ook grootouders moeten de kinderen niet opvangen, aangezien zij net de kwetsbare doelgroep zijn. Universiteiten en hogescholen doen een beroep op afstandsonderwijs, bijvoorbeeld online. Jambon vindt de insteek van de wetenschappers zinvol en te verantwoorden: “We hebben de bekommernissen van de wetenschappers kunnen verzoenen met de bekommernissen van de ouders.”
Economische impact
Verschillende sectoren zullen impact ondervinden van de maatregelen. Zo zullen horecazaken, onder andere discotheken, cafés en restaurants gesloten blijven. Winkels blijven de hele week open maar moeten sluiten in het weekend. Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. De Vlaamse Regering werkt de komende dagen aan ondersteuning voor de getroffen sectoren. Ook hier is het indijken van het virus prioritair: “Als het virus wild om zich heen blijft slaan en zich nog verspreidt, zal de economische schade nog veel groter zijn.”
Continu gemonitord
Momenteel lopen de maatregelen tot het begin van de paasvakantie. “Er zal continu bekeken worden hoe de verspreiding van het virus zich hier in ons land verhoudt. Indien nodig sturen we bij”, vertelt Jambon.