Om de coronapandemie de baas te kunnen wordt volop ingezet op vaccinatie. Door de snelle ontwikkeling van de vaccins kan Vlaanderen geen aanspraak maken op de Europese procedure voor de tijdige aankoop van de extra materialen. Om het personeel in de 95 vaccinatiecentra te voorzien van extra materiaal, heeft Vlaanderen beslist om voor meer dan vier miljoen euro over te gaan tot de aankoop van investeringsgoederen, zoals medicatiekoelkasten, koelboxen en thermometers; verbruikersgoederen zoals injectiepleisters, alcoholdeppers, spuiten en naalden, diepvrieshandschoenen; en risicohoudend medisch afval zoalsnaaldcontainers. De overige materialen die aangekocht moeten worden en de overige kosten zoals infrastructuur, ICT en dergelijke, worden niet vanuit de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld en zullen mee verrekend worden in de financiering van de vaccinatiecentra.
Lokale besturen hoeven materialen niet zelf aan te kopen
Indien er bepaalde overschotten zijn na de vaccinatiecampagne, kunnen die gebruikt worden door andere agentschappen van de Vlaamse overheid. Zo staan het Agentschap Opgroeien en de CLB’s in voor de basisvaccinaties in Vlaanderen en zouden zij deze materialen verder kunnen gebruiken. Volgens minister-president Jambon heeft de aankoop een onmiddellijke impact voor de provinciale en lokale besturen. “Zij hoeven deze materialen immers niet zelf aan te kopen voor de vaccinatiecentra die opgericht worden op hun grondgebied. Zij zullen de materialen wel moeten stockeren en maandelijks zal wel per vaccinatiecentrum een bestelling geplaatst moeten worden voor het verkrijgen van nieuwe materialen op basis van het verbruik en de voorzien vaccinaties voor de volgende maand.”
Medisch-verpleegkundig en farmaceutisch draaiboek
De locaties van de 95 vaccinatiecentra die ervoor zullen zorgen dat iedereen veilig, snel en dichtbij het coronavaccin krijgt, zijn ondertussen gekend. Dat komt neer op één à twee vaccinatiecentra per eerstelijnszone. Tegen midden februari moeten alle centra klaar zijn, want vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers. De Vlaamse Regering zal ook tegen midden februari de aangekochte materialen ter beschikking stellen aan de vaccinatiecentra, zodat de centra voorafgaand aan de vaccinatie van het grote publiek de nodige dry runs kunnen organiseren.
Om de vaccinaties zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is er ook een medisch-verpleegkundig en farmaceutisch draaiboek opgesteld. Dit draaiboek geeft onder andere aan welke personen wegens bepaalde omstandigheden geen toegang kunnen krijgen tot het vaccinatiecentrum, of er enige contra-indicaties zijn voor vaccinatie, welke bijwerkingen er kunnen optreden en welke mogelijke postvaccinatieverschijnselen er zich kunnen voordoen.